Slnečné pozemky RS

Prečo sa rozhodnúť pre kúpu pozemku

  Ktosi raz povedal, že umenie robiť kompromisy sa v ničom neodrazí tak výrazne ako v manželstve a pri výbere nehnuteľnosti. Schopnosť robiť kompromisy je predpokladom    úspešnej kúpy pozemku . Nižšia cena pozemku často zvádza k ignorovaniu iných parametrov. Na prvom mieste z kritérií pri jeho výbere je lokalita.  Je  to atribút, ktorý už po kúpe nezmeníte. Môžete zmeniť výmeru ( napr.prístavbou ), stav ( rekonštrukciou ), môžete zmeniť rozdelenie izieb ale lokalitu nie. Pri rozhodovaní o lokalite, ktorá je vzdialenejšia od mesta, treba počítať s časovou rezervou na dochádzanie a s vyššími nákladmi na dopravu. Ak spočítate priemerné mesačné náklady na palivo, samotné auto a porovnáte ich s výškou splátky úveru, ktorý by ste si mohli dovoliť splácať bez dochádzania, môže Vás to prekvapiť. V prípade investície do nehnuteľnosti Vám po splatení zostane majetok, dochádzaním do vzdialenejšej lokality ste okrem majetku, “ získali “ menej času na seba a blízkych a náklady na dopravu a údržbu auta.

          Pozemky- teda tie stavebné, patria medzi najstabilnejšie nehnuteľnosti a ich cena nie je až tak ovplyvnená výkyvmi trhu. Ich hodnota na rozdiel od iných typov nehnuteľností neklesá ani počas krízy. Vlády zvyšujú svoje štátne dlhy, centrálne banky znižujú úrokové sadzby a uvoľňujú obeh peňazí. Tieto kroky nutne povedú k nárastu globálnej inflácie. Momentálna situácia praje kupujúcim, ktorí uvažujú nad hypotekárnym úverom. Hodnota úveru, ktorý si zoberiete dnes, bude mať po kríze práve z dôvodu očakávania inflácie nižšiu reálnu cenu, čo je výhodná štartovacia pozícia. Na základe predpovedí ekonomických odborníkov môžeme očakávať mierny pokles cien nehnuteľností najbližšie mesiace, následné ustálenie a napokon rast, ktorý môže prekonať aj dnešné ceny. Tu vidíme priestor pre odvážnych a pripravených kupujúcich. Môže sa stať, že tetno čas je práve tým najlepším časom pre kúpu.

            Po kúpe nejakú dobu trvá, kým sa doriešia všetky formality. Stavebný pozemok si žiada čas. Ide skôr o strategické plánovanie, kde chceme byť o pár rokov, nie dnes. Jeho kúpa nie je lacná záležitosť. Cena sa odvíja od lokality, kvality zeminy, orientácie, veľkosti a od ceny za realizáciu inžinierskych sietí.  Keď k tomu pripočítate stavbu domu, je to investícia niekoľko desaťtisíc. To nie je čiastka, ktorú si môže dovoliť každý. Väčšinou si ich kupujú  ľudia, ktorí majú rovnaké záujmy, podobne zmýšľajú, rozumejú si, navzájom si nezávidia. A tak sa z nich stanú dobrí susedia.

 Kúpa pôdy, na ktorej si postavíte dom v lokalite, z ktorej sa za pár rokov stane dobrá štvrť, je investícia do budúcnosti. Výhodou vlastniť pozemok  je okrem toho, že jeho hodnota neklesá aj fakt, že ho môžete využiť rôznymi spôsobmi. Môžete ho predať, dediť alebo na ňom stavať. Takisto viete, do čoho investujete. Pri žiadaní o úver môžete pozemkom ručiť.

          Máte odvahu vsadiť na lukratívny pozemok a vniesť svojim investíciám trochu istoty ?

          Čas beží a vek stúpa …

Post a Comment